3G 4G 5G

Vad är 2G (GSM), 3G, 4G och 5G?

Vad är den egentliga skillnaden på 2G (GSM), 3G & 4G nätet? Det hela handlar om olika nät som sänder i olika frekvenser på olika ”band”. Vi ska nedan på bästa sätt försöka att förklara förklara den faktiska skillnaden mellan de olika näten.

Det finns totalt fyra operatörer som äger och delar på de olika näten, Telia, Telenor, Tele2 och Tre. Nedan kommer vi även skriva ut vilka mobiloperatörer som äger vilka olika typer av nät.

2G (GSM)

2G är nätet som vi i vardagligt tal kallar för GSM och som är grundpelaren för all mobiltelefoni i Sverige och även en stor del av resten av världen. 2G är egentligen ett samlingsnamn för andra generationens mobilnät som klarar röst, data och fax.
Det finns ett par tekniker som förlängde livstiden för 2G, till exempel EDGE som erbjöd en förbättrad överföringshastighet. Fördelen med GSM och EDGE är att täckningen är avsevärt bättre och fungerar som en hyfsad datakanal när inte nyare och snabbare tekniker har täckning. GSM nätet är ofta en räddare i nöden när du befinner dig utanför storstäderna.

3G

Vi blev upplärda att 3G innebar möjligheten till videosamtal och hiskeliga hastigheter i dataöverföring i stora kampanjer från operatören Tre i samband med de rullade ut detta över hela vårt avlånga land. Egentligen så heter det UMTS som är den officiella betäckningen för tredje generationens mobilnät. I början så fick vi datatrafiken helt gratis då bandbredden var enorm och användandet väldigt litet, men i dagsläget så är 3G-näten istället full belastade och begränsningarna är därför många.

Den snabbare överföringen i UMTS kommer med nackdelen att det är sämre täckning. Liksom med 2G så infördes det olika tekniker för att förlänga livslängden något. HSDPA, ofta kallat Turbo 3G eller 3.5G ökade den teoretiska överföringshastigheten från 2Mbit/s till 14,4Mbit/s.

4G

Den fjärde generationens mobilnät är egentligen inte helt klart enligt ITU:s krav men marknadsförs ändå hårt. Tekniken som det egentligen är frågan om när man talar om 4G nätet heter egentligen LTE och benämns också ibland som 3.9G. Som konsument spelar det kanske ingen större roll att marknadsföringen ljuger för oss med tanke på att hastigheterna som vi får fortfarande är väldigt bra. LTE går att få med upp till 80Mbit/s hos alla operatörer.

Ett lustigt räkneexempel är att operatörerna erbjuder t.ex. 5GB surf på en månad med hastigheter upp till 80Mbit/s, vilket i teorin då skulle innebära att du kan förbruka månadskvoten på 5 minuter. Detta går i linje med att utvecklingen av hastigheterna blir allt snabbare men data som får överföras istället begränsas.

5G

Till år 2020 planerar Tele2 och Telenor att ha ett fullt fungerande 5G nät redo för sina kunder att använda sig utav. 5G nätet skall främst monteras på dem befintliga masterna som idag bär upp 4G nätet. Även Telia har planer på att lansera ett 5G nät som dem skall börja testa år 2018 i både Tallinn och Stockholm tillsammans med Ericsson. Vilka som skall bygga Tele2 och Telenors 5G nät är ännu inte klart, det kan bli både Huawei, Ericsson eller någon annan aktör på marknaden.

Med det nya 5G nätet i Sverige kan vi räkna med ännu mer avancerad teknik och hastigheter som vi i dagsläget ännu inte har tillgång till. Vi kommer att uppdatera denna texten med jämna mellanrum när det släpps nyheter om hur det går i utvecklingen utav det nya 5G nätet.

 • Sveriges nöjdaste kunder flera år i rad
 • Sveriges bästa täckning, ingår i Telias nät
 • Fria sms till hela världen

Mer info & beställ


 • Världsledande mobiloperatör i Europa
 • Fri surf på musikstreaming som Spotify
 • Ungdomsdeals för dig mellan 18-27 år

Mer info & beställ


 • Sveriges billigaste Fastpris
 • Först i Sverige med kontantkort sedan år 1997
 • Supersnabb surf, upp till 80 mbit/s i 4G-nätet

Mer info & beställ


 • Bland Sveriges billigaste prisplaner
 • Exklusiva student och senior-rabatter
 • Alltid fast pris

Mer info & beställ